Eduna

Gratis skolmaterial om företagande, jobb och ekonomi

Här hittar du material som syftar till att föra skola och näringsliv närmare varandra. Leta rätt på de material du är intresserad av, lägg dem i varukorgen så skickar vi det inom kort. De flesta produkterna finns som digitala varianter också, om du hellre vill ta del av materialet direkt.

Till materialet
Två skrifter på lättläst svenska om arbetsmarknad och samhällsekonomi

Lättläst om samhällsekonomi är ett material om välfärd, företag, offentlig sektor och globalisering på lite enklare svenska. Den passar för såväl svenska som andraspråkselever som sfi-elever och/eller den som vill ha en övergripande introduktion. Lättläst om arbetsmarknaden är ett material om lön, sysselsättning och arbetskraft .

Till materialet
Migration och integration förklaras

I den här skriften beskrivs hur migrationen till Sverige ser ut, vilka det är som söker sig hit, hur det går för dem på arbetsmarknaden och vad vi kan göra för att förbättra integrationen. I innehållet beskrivs även hur migrationens ekonomi hänger ihop, hur migration påverkar ursprungsländernas och mottagarländernas ekonomi, och inte minst migranternas egen ekonomi.

Till materialet

Rekommenderade material
 1. Varg
  Varg
  Tryckt material
  Tema: Samverkan skola och näringsliv
 2. Kapitel Marknadsföring - Hedieh och Hasti Asadi, DeoDocs
  Kapitel Marknadsföring - Hedieh och Hasti Asadi, DeoDocs
  Externt material
  Tema: Samverkan skola och näringsliv
    

Notiser

Uppsalalärare bidrar till entreprenöriellt lärande långt utanför skolans väggar

För Emelie Hahn, leg. lärare i tyska och SO, på Gränbyskolan är internationell samverkan med ämnesövergripande och tematiskt arbete en viktig del i undervisningen.

Globalisering, teknikutveckling och digitalisering påverkar skola såväl som näringsliv. Att integrera och använda sig av informations- och kommunikationsteknik (IKT) tillsammans med internationella projekt för att utveckla och förstärka lärandet ser Emelie Hahn som en pedagogisk möjlighet i undervisningen för årskurs 6–9 på Gränbyskolan i Uppsala.

Läs mer
Yrkesmässa förbereder elever för arbetslivet

I januari började Söndrumskolans planering för yrkesmässan som hölls under en dag i juni. På mässan fick eleverna i årskurs 8 presentera de arbetsplatser som de utfört sin prao på. Studie- och yrkesvägledaren Nina Blomqvist förklarar att eleverna tar till sig kunskaperna de lärt sig under praon på ett givande sätt om den följs upp i skolan när prao-perioden är slut.

 

Läs mer
PRAO stärker företagsklimatet i Bergby

Det är eleverna på grundskolan i Bergby som har önskemål om praktik och de jobbar med kontaktnätet de har med de närliggande företagen.

Det skapar även ett bättre och starkare företagsklimat, säger Pontus Andersson rektor på skolan. 

Läs mer