Eduna

Gratis skolmaterial om företagande, jobb och ekonomi

Här hittar du material som syftar till att föra skola och näringsliv närmare varandra. Leta rätt på de material du är intresserad av, lägg dem i varukorgen så skickar vi det inom kort. De flesta produkterna finns som digitala varianter också, om du hellre vill ta del av materialet direkt.

Till materialet
Funderar ni på prao, praktik och apl?

Samverkan mellan skola och arbetsliv är viktigt. Genom att elever är ute på arbetsplatser och företag underlättas både studie- och yrkesval och de blir bättre förberedda för arbetslivet. Ofta går också företagens framtida rekrytering enklare. Här har vi samlat information, inspiration och handböcker om prao, praktik och apl.

Till materialet
Inriktningar och jobbmöjligheter på yrkesprogram

Materialet beskriver vilka inriktningar och jobbmöjligheter som finns inom yrkesprogrammen samt möjligheten att plugga vidare på högskola/universitet och yrkeshögskola. Framtidskartorna finns samlade i ett dokument eller som enskilda produkter per yrkesprogram. De finns på svenska, engelska, arabiska, farsi, pashto och franska.

Till materialet

Rekommenderade material
 1. PDF iPraktiken Elev
  iPraktiken Elev
  Digitalt material
  Tema: Prao, praktik och apl
 2. Uppslaget Immaterialrätt
  Uppslaget Immaterialrätt
  Tryckt material
 3. PDF Vår ekonomi - i korthet
  Vår ekonomi - i korthet
  Digitalt material
 4. PDF Get to know a profession
  Get to know a profession
  Digitalt material
 5. Migration och integration förklaras
  Migration och integration förklaras
  Tryckt material
 6. PDF Lättläst om arbetsmarknaden
  Lättläst om arbetsmarknaden
  Digitalt material
 7. PDF Arbetsmarknaden förklaras
  Arbetsmarknaden förklaras
  Digitalt material
    

Notiser

Elevnära arbete skapar värdefulla möjligheter för framtiden

Med en långsiktig planering, tydligt yrkeslivsfokus och elevnäraarbete lyckas Magnus Nordfame, studie- och yrkesvägledare på Vialundskolan i Kumla, rusta skolans elever för framtida gymnasieval och arbetsliv. Detta genom att eleverna tidigt förstår hans roll på skolan, arbetslivets krav likväl som att han har möjlighet att fånga upp samtliga elever på skolan i ett tidigt stadie. 

Läs mer
Sommarjobb året om

Fläkt Woods är ett av Jönköpings största tillverkningsföretag och arbetar sedan flera år tillbaka aktivt med att rekrytera sommarjobbande ungdomar. Siri Lindahl, HR assistent, berättar mer om hur arbetet går till.

Läs mer
Eleverna på Jensen tränas för verkligheten

På Jensen Gymnasium i Linköping tränas eleverna för verkligenhet. TFV - träning för verkligheten, som konceptet kallas, är en av grundpelarna för skolan och genomsyrar den dagliga verksamheten. Skolan vill förbereda eleverna för den verklighet som väntar dem efter studenten. Vi vill få eleverna att ta ansvar och initiativ, säger Kristoffer Lantbom, lärare på skolan.

Läs mer