Yrkesalfabetet A4-format

  • Årskurs: Förskoleklass, Årskurs 1-3
  • Avsändare: Svenskt Näringsliv

Alltid gratis och fraktfritt!

Tryckt material
Digitalt dokument

Välkommen att beställa Yrkesalfabetet i A4-format!

Eleverna får på ett lekfullt sätt bekanta sig med olika yrken och genom det, vidga synen på sig själva och omvärlden. Att det är djur i stället för personer som har illustrerats bjuder till exempel in till ett normkritiskt perspektiv. För vem bestämmer egentligen vem som ska jobba med vad? Genom det här materialet vill vi visa på möjligheter till studier och yrkesliv i framtiden och samtidigt bryta och utmana stereotypa val.

Yrkesalfabetet utgår från Stina Wirséns fantastiska illustrationer av några av alla de tusentals yrken som finns. I lärarhandledningen finns dessutom fler yrken exemplifierade under varje bokstav – och ni kommer garanterat på ännu fler när ni väl börjar arbeta med detta i klassrummet (kanske till och med yrken som ännu inte finns!). 

Själva Yrkesalfabetet kommer som 29 olika yrkesbilder i A4-format att sätta upp i klassrummet och du beställer lärarhandledning och kopieringsunderlag separat. Kopieringsunderlaget laddas ned som en PDF, medan lärarhandledningen kan beställas i både tryckt och digitalt format. Glöm inte att beställa lärarhandledningen till materialet HÄRYrkesalfabetet i A3-format finns att beställa HÄR.
 

"Jag har satt upp yrkesalfabetet på väggen tillsammans med barnen och gått igenom vilka yrken det är samt att det finns inga tjej-/killjobb utan man kan utbilda sig till det man vill. Äldre elever har jobbat med alfabetisk ordning och även kommit på fler yrken på olika bokstäver."

Lärare årskurs F-3

 

"Vi har arbetat med alfabetet i grupper och eleverna har fått ta reda på mer om yrket och letat fler yrken på samma bokstav. Vi redovisade gemensamt och fick till många bra diskussioner kring både nya och gamla yrken."

Lärare i årskurs 4-6

 

 "Utanför min dörr har jag en stor anslagstavla där jag sätter upp mycket, bland annat ert yrkesalfabet. Även fast vi är en 7–9 skola så brukar både lärare och elever stå och kika på det."

Studie- och yrkesvägledare i årskurs 7-9