Projekt: Digitalt företagsbesök för åk. 4-6

  • Digitalt material
  • Tema: Samverkan skola och näringsliv
  • Årskurs: Årskurs 4-6
  • Avsändare: Svenskt Näringsliv

Att få göra ett företagsbesök tillsammans med sin klass är något som eleven ibland minns till vuxen ålder. Ett aktivt arbete med företagssamverkan redan i en tidig ålder har visat sig ha flera fördelar, bland annat har eleven enklare att göra sitt gymnasieval när det är dags för det.[1]
 Det finns över niotusen yrken att välja bland i Sverige och över en miljon företag. I dessa tider kan det vara svårt att få till ett företagsbesök, men varför inte bjuda in en företagare på ett digitalt möte med din klass? 

Syfte 
Övningen ersätter inte upplevelsen av att ha varit ute på ett fysiskt företagsbesök, men kan likväl vara inspirerande för eleverna. Företagsbesök är ett uppskattat avbrott i den traditionella undervisningen och utgör en pusselbit i det entreprenöriella lärandet. För att göra det än mer intressant kan du be dem ni ska träffa att exemplifiera hur de kunskaper de förvärvade i skolan sedan har hjälpt dem i arbetslivet. Eleverna kan på så vis även få svar på några av sina eventuella: Varför behöver vi lära oss det här?

För den som vill går det just nu att tävla med resultatet av projektet! Den vinnande klassen får under november månad möta Idol-Erik för ett digitalt företagsbesök, han berättar då om hur det var att vara rockstjärna och samtidigt driva företag. 
Om din klass vill vara med och tävla behöver vi få in resultatet av ert projekt (teckningar och eventuella texter)  senast den 29 oktober 2020. Materialet behöver vara inskannat och mejlas till info@eduna.se, skriv "Bidrag företagsbesök" i ämnesraden. Tävlingen är till för klasser i årskurserna F-3 och 4-6. 
Vinnaren kommer att få genomföra ett digitalt företagsmöte med Idol-Erik under november 2020.
 

[1] 1 Övningen bygger delvis på Skolinspektionens rapport: Skolinspektionen. 2013. Studie- och yrkesvägledning i grundskolan, rapport 2013:5 (för att läsa mer om den, beställ detta material: https://eduna.se/styrning-och-ledning-avgorande-for-framgangsrik-studie-och-yrkesvagledning-i- skolan-pdf.html)

Dela: