Handelns historia

  • Årskurs: Gymnasium
  • Avsändare: Svenskt Näringsliv

Alltid gratis och fraktfritt!

Tryckt material
Digitalt dokument
Ljudbok

Genom hela sin historia har människor bytt arbete och resurser med varandra. Det är handelsutbyte som har skänkt människan tillgång till varor och tjänster som hon inte kan skapa själv, som har lyft städer, folk och stater till rikedom och välstånd, något som är särskilt uppenbart om vi betraktar ett litet land som Sverige. Under de senaste decennierna har handeln också spelat en avgörande roll för att minska världsfattigdomen på ett sätt som saknar motstycke i historien.

Så vad är handel? Varför handlar vi? Vad leder handeln till?

När vi oftast använder ordet handel syftar vi på vardagliga saker, som när man ”går ut och handlar” och använder pengar, kreditkort eller banköverföringar. Men handel är mycket mer än så. Ordet används om alla verksamheter i vilka människor byter varor, tjänster och kapital utan att samtidigt förändra det man byter. Vi handlar för att vi behöver komma över livsmedel, kläder, bränsle, byggnadsmaterial och allt möjligt annat som vi inte kan producera själva.

När folk från olika riken och regioner möts på marknader för att byta varor, tjänster och kapital byter de också mycket mer: de delar med sig av erfarenheter, kunskaper och visioner. De sprider språk, religioner, sedvanor, sagor, idéer och uppfinningar.

Handeln är alltså ett grundläggande element i en av de viktigaste förutsättningarna för skapelsen av överlevnadsdugliga mänskliga civilisationer: kulturmöten. När vi handlar möts vi och utforskar världen.

I den här boken av Dick Harrison och Katarina Harrison Lindberg får eleverna lära sig om handelns historia, från dåtid till nutid.

Boken finns tillgänglig att beställa i tryckt eller digitalt format samt som ljudbok.

Notera! Klicka i så många exemplar av boken som du vill beställa.

För er som vill fördjupa er än mer i den samtida situationen vill vi tipsa som Kommerskollegiums skolmaterial som finns HÄR.