För femte året i rad anordnas i höst den populära yrkesmässan i Leksand. ”Vi behöver synliggöra de 9000 yrkena som finns, så för 4 år sedan startade vi denna yrkesmässa. Vi vill visa upp yrkena och vad de alla innebär” berättar Anneli Morberg, samordnare

För femte året i rad anordnas i höst den populära yrkesmässan i Leksand. ”Vi behöver synliggöra de 9000 yrkena som finns, så för 4 år sedan startade vi denna yrkesmässa. Vi vill visa upp yrkena och vad de alla innebär” berättar Anneli Morberg, samordnare för mässan och lärare på Leksands gymnasium.

Det blir allt fler och fler yrken i den värld vi lever i, och allt viktigare att låta ungdomar få möjligheten att lära om dessa. Inför och under gymnasiet finns många frågor för eleverna, vill jag arbeta direkt efter studenten och med vad, eller vill jag studera vidare? Eleverna har stora val framför sig och det kan vara svårt att ha vetskap om alla yrken som finns. I Leksand möjliggör man detta bland annat genom den årliga yrkesmässan. Bakom den finns en arbetsgrupp där hälften av deltagarna kommer från arbetslivet och hälften från skolans värd. Man har dels fått med sig förvaltning och sektorchef samt företagens chefer och ägare. Utöver det har man tillsatt en skola-arbetslivslärare på varje skola inom kommunen, dessa ansvarar för vad varje skola gör för att ge eleverna möjlighet att lära om entreprenörskap och arbetsliv. Det är viktigt att visa upp vilka yrken som finns, men också var dom finns, och att dom finns i Dalarna.

- Vi måste visa att det finns många roliga yrken och att de faktiskt finns här hemma. Det är en hel samhällsbyggnad som vi måste visa upp här ute, så att fler kommer hit och framförallt att våra unga personer stannar, säger Anneli Morberg.

Förra året fanns ca 160 yrkesrepresentanter på mässan som besöktes av ca 1300 elever, arbetssökande och nyanlända. I år kommer elever från fyra kommuner och framförallt från högstadieskolorna men också från vissa gymnasium. På mässan får eleverna chansen att träffa och prata med allt ifrån poliser och hantverkare till advokater och sjuksköterskor.

- Vi ser att de ger resultat, 50 % av eleverna blir mer studiemotiverade efter mässan och vi har färre avhopp och framförallt ändringar av programval på gymnasiet bland eleverna. Nu har det börjat få nys om yrkena och diskuterar yrkena redan i åttonde klass så de kanske i större utsträckning nu vet vad de vill göra i framtiden, säger Anneli Morberg.

Under en period runt mässan arbetar skolorna med att fokusera på arbetslivet under lektioner och skoltid. Alla lärare har fått utbildning om hur man arbetar integrerat med yrken inom sitt ämnesområde för att man ska kunna arbeta med yrkeslärande i skolan. Det är viktigt att det finns en tanke bakom det hela, så att man kan nyttja mässan ännu mer, även under lektionstid. Detta gör också att eleverna kommer väl förberedda med bra frågor och ett stort intresse.

Mässan ger möjligheter både för elever och företagare. Eleverna får en chans visa upp sig för företagen samt lära om olika yrken och företagen får en chans att visa upp sig för framtida arbetstagare.