<p>Ulrika Larsson har jobbat som studie och yrkesvägledare sedan 2013. Hon arbetade två år på Sörbyskolan i Gävle, sedan har hon varit på den nystartade Vallbacksskolan, Vallback rektorsområde, sedan den ö

- Det roligaste med mitt yrke är att det är väldigt varierat arbete, det finns ingenting som säger vad man kan göra och inte göra.”

Ulrika hade en idé tidigare i år om att byta ut PRAO för årskurs åtta en vecka för att bredda deras vyer och rusta dem inför kommande PRAO i nian. ”Arbetsmarknadsveckan” kallade hon den och la upp förslaget till rektorn. Nu är hon i full gång med förberedelser och den äger rum vecka 17 då de ordnat schemabrytning vilket betyder att alla lektioner utgår.

Under veckan ska de bland annat åka till Yrkes-SM i Uppsala, det är för att vidga elevernas vyer för att visa upp yrken som man kan ta sig till genom endast tre år på gymnasiet.

De ska även till Länsmuseet i Gävle för att gå på deras Jobb-Cirkus där de även får se vilka olika yrken som finns och vilken personlighet som passar var. På Jobb-Cirkus breddas elevernas syn på både sig själva och yrken. Det visar vilka vägar man kan/måste gå för att nå vissa yrken men även att det aldrig är för sent för att göra ett nytt val.

Trossen-företag samarbetar med skolan för att eleverna ska komma närmare arbetsmarknaden. Varje klass har ett företag knutet till sig och under arbetsmarknadsveckan ska de försöka få alla klasser ut den företagen.

Målet med arbetsmarknadsveckan är att visa eleverna på ett annorlunda sätt att det finns så otroligt många yrken som man inte ser i vardagen.

-Vi gör det även för att framhäva att yrkesprogrammen också är ett väldigt bra val för framtiden.     

Efter att veckan ägt rum skall en mässa/utställning hållas på Vallbacksdagen i juni. Då har eleverna utvärderat och sammanställt veckan och de visar upp det för att inspirera de yngre eleverna på skolan och i rektorsområdet. Då kan även de få idéer om vart de är på väg och vilka olika vägar det finns för att nå drömmarna.