<p>Målsättningen är att vara så konkurrenskraftiga att de kan stanna kvar på orten. Morakniv med sina 135 anställda arbetar för att ungdomarna från Mora ska ges möjligheten att stanna kvar och göra kar

Morakniv arbetar hårt för att barnen och ungdomarna i bygden ska veta vad företaget gör och få möjlighet att se det med egna ögon. Det finns många vägar att ta, ibland tar studie- och yrkesvägledare direkt kontakt med företaget för ett studiebesök eller så kommer den närliggande skolan eftersom att många av företagets medarbetare har egna barn som går i skolan. Ett industriföretag som Morakniv har inte bara tillverkning och produktion som arbetsuppgifter. Det finns som i de flesta företag marknads- ekonomi och personalavdelningar vilket är viktigt att visa för ungdomarna. Även om någon inte alls är intresserad av just produktion kan den hitta sitt drömjobb på ekonomiavdelningen.

Morakniv är väldigt mån om att finnas där för de lokala ungdomarna och välkomnar därför elever att sommarjobba hos dem. Bland de teknikelever som söker arbete under sommaren hos Morakniv får de allra flesta arbete. Många av dessa elever kommer även tillbaka under till exempel studielov på högskolan för att arbeta extra, eller söker arbete direkt efter gymnasiet.

Pia är själv också representant i Teknikcollege lokala styrgrupp, Mora gymnasium och den regionala styrgruppen i Dalarna vilket gör att de också erbjuder studiebesök och kortare praktik för teknikprogrammet. Det ingår inte i kursplanen och därför vill Morakniv vara med och lyfta praktiken för dessa elever. 

I samarbete med teknikprogrammet och IUC Dalarna genomförs senare i vår Industrinatten i Mora. Där får alla åttondeklasser besöka företag för studiebesök under en eftermiddag. Teknikföretagen och IUC Dalarna står för det praktiska arbetet och organisering.

- Det underlättar när andra kan göra det praktiska arbetet och organisera. Företagen idag har varken tid eller möjlighet att hålla i det själva så det är helt fantastiskt när vi har den samverkan och kan hjälpa till och planera i den mån vi kan. Allt känns mycket roligare när man känner att man räcker till, säger Pia Kadfalk.

Att samarbeta mellan företag och organisationer ger en större möjlighet att erbjuda eleverna en bra insikt i företagen. Moraknivs sätt att arbeta och delta i många olika projekt för praktikplatser och studiebesök ger dem en god och bred möjlighet att visa kommunens elever hur det också är att arbeta på ett industriföretag.