Två gånger har Karin Ekelund blivit utsedd till årets UF-lärare. 2016 vann hon det skånska priset och året efter vann hon det nationella. Hon har samarbetat med Ung Företagsamhet (UF) i 10 år. Det är den bästa undervisningsform hon känner till för att för

Två gånger har Karin Ekelund blivit utsedd till årets UF-lärare. 2016 vann hon det skånska priset och året efter vann hon det nationella. Hon har samarbetat med Ung Företagsamhet (UF) i 10 år. Det är den bästa undervisningsform hon känner till för att förbereda, inspirera, lära och utveckla sina elever.

Karin Ekelund är förstelärare på Malmö Borgarskola och undervisar i ekonomi, juridik och det internationella programmet International Baccalaureate (IB). Hon är i botten civilekonom och har jobbat med marknadsföring och sälj. Men mitt i livet skolade hon om sig och har nu varit lärare i tio år. Säljtänket tog hon med sig in i klassrummet.

- Att vara lärare och säljare har fler likheter än man kan tro. Man måste motivera eleverna att vara i skolan och få dem att förstå varför de ska vara där och varför det är meningsfullt, berättar Karin Ekelund.

Under sitt första år som lärare var det en elev som kom fram till Karin Ekelund och berättade om Ung Företagsamhet. Hon fastnade direkt och inkluderade det i undervisningen. Sedan dess har det bara växt och idag har alla program på skolan UF på schemat.

- Det är fantastiskt vad UF gör för eleverna. Det finns inget annat som kan ge den erfarenhet och kunskap som UF ger. Det vidgar elevernas perspektiv, fortsätter Karin Ekelund.

Det går inte att ta miste på Karin Ekelunds entusiasm för ämnet. Men hon berättar samtidigt att attityden gentemot UF inte alltid varit positiv.

- Jag märker en tydlig attitydförändring över åren. I början var många lärare skeptiska och förstod inte varför elever utanför ekonomiprogrammet skulle lägga tid på detta. Idag är det mycket mer positiv inställning och vi jobbar över ämnesgränserna, förklarar Karin Ekelund.

Malmö Borgarskolan har även engagerat sig i UF internationellt. Eleverna är just hemkomna från Riga i Litauen, där de har fått ställa ut sina företag på en mässa genom Junior Achievement Young Enterprise (JAYE). Dessutom har skolan utökat sitt internationella samarbete då de i höstas startade ett nytt yrkesprogram, IB Career Program. Det är en blandning av det akademiska och yrkespraktiska, för att lyfta yrkesprogram.

- Det är ett slag för yrkesprogrammen som kombinerar företagsekonomi och handel, praktik är inbakat i läroplanen. Man har även möjlighet att göra praktik utomlands, fortsätter Karin Ekelund.

För att locka fler elever till programmet och kunna erbjuda en högkvalitativ och konkurrenskraftig utbildning, har Malmö Borgarskola startat ett samarbete med den berömda hotell- och restaurangskolan Hotel Institute Montreux i Schweiz. Idag går det cirka 20 elever i klassen, och förhoppningen är att det ska bli ännu fler till hösten.

Som ytterligare engagemang för företagsamheten samarbetar Karin Ekelund med Transfer, som är en ideell organisation som bygger broar mellan skola och näringsliv. Personer från arbetslivet föreläser för att ge eleverna kunskap om arbetslivet, näringslivet och vidareutbildning. Hon har även blivit utsedd som ambassadör för Transfer.

- Med hjälp av Transfer eftersträvar vi en mer verklighetsanpassad undervisning med ett helhetsperspektiv. De uppmuntrar till entreprenörskap och att ta egna initiativ, som inspirerar både lärare och elever, berättar Karin Ekelund.