<p>Marie Henriksson från Kungsmadskolan i Växjö började sin karriär inom skolan som svensklärare. Idag har hon helt ersatt undervisningen i svenska mot entreprenörskap. Förra året vann hon till och med priset

Marie Henriksson från Kungsmadskolan i Växjö började sin karriär inom skolan som svensklärare. Idag har hon helt ersatt undervisningen i svenska mot entreprenörskap. Förra året vann hon till och med priset ”Årets UF-lärare 2017 i Kronoberg”. Hennes mål nu, som UF-samordnare på skolan, är att alla skolans elever ska kunna få möjligheten att driva ett eget UF-företag.

Marie Henriksson började sin karriär som lärare i svenska efter att ha varit anställd på Posten. När hon sedan för 15 år sedan skulle hjälpa en kollegas UF-klass med rättstavning upptäcktes intresset för att lära ut i entreprenörskap. Idag har hon varit UF-lärare i 14 år och helt lagt av med undervisningen i svenska. Att få lära ut entreprenörskap är något hon verkligen brinner för. Att hon dessutom fick priset som årets UF-lärare 2017 är en ära i sig.

- UF-företagande är ett helt annat sätt att undervisa jämfört med vanlig utbildning. Jag blev lärare för att få andra att växa, vilket man tydligt kan se hos de elever som driver UF-företag, sa Marie Henriksson. Att som elev få testa på att driva UF-företag ser Marie som en oerhört fantastisk möjlighet. Alla elever som har UF-företag får vara med om sina egna resor, oavsett vilka förkunskaper man har. Efteråt är även resultaten tydliga hos eleverna. Stärkt självförtroende och att eleverna vågar mer syns tydligt utöver ökade kunskaper om företagande.

Det stora målet för Marie just nu är att alla elever på Kungsmadskolan ska ha möjlighet att driva UF-företag. Ett mål som hon har kommit långt med som UF-samordnare, då det idag endast är två program kvar på skolan där UF-företagande saknas. Detta ska dock enligt Marie ändras på. Kungsmadskolan i sig vann priset som ”Årets UF-skola i Kronoberg” 2015, vilket är ett bevis på skolans arbete med UF-företagande.