<p>Efter nästan tjugo år som studie- och yrkesvägledare för teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping så är Karin Röstedal väl medveten vikten av att koppla samman skola och näri

Efter nästan tjugo år som studie- och yrkesvägledare för teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping så är Karin Röstedal väl medveten vikten av att koppla samman skola och näringsliv. Hon har själv jobbat hårt för att driva frågan och bygga upp ett kontaktnät.

— Även om ungdomarna flyttar till andra delar av landet för att utbilda sig så finns det en stor chans att de kommer tillbaka hit, särskilt om de har besökt företag under sin utbildning och har en bild av vad som finns här, säger Karin.

Hon arbetar mycket för att eleverna ska få komma ut på företagsbesök hos lokala företag som Fagerhult, SAAB och SVIA. Företagen blir ofta positivt överraskade över att få en förfrågan, och även om det ibland kan ta tid att koordinera ett besök så brukar de bli lyckade med gedigen och bra info.

För att underlätta och förbättra samarbetet med näringslivet har man nu ansökt om medlemskap i Teknikcollege, och svaret är under behandling och kommer under våren. För eleverna på teknikprogrammet skulle det innebära mer samverkan med näringslivet, fler studiebesök och möjlighet till sommarjobb.

Som många andra skolor arbetar Erik Dahlbergsgymnasiet med Ung Företagsamhet, och på teknikprogrammet har man valt att göra det till en del av kursen Entreprenörskap. Eleverna kan även välja att göra det till en del av sitt gymnasiearbete. Till skillnad från till exempel ekonomiprogrammet så är UF valfritt för teknikeleverna, men majoriteten av dem väljer att läsa kursen.

— Samarbetet med UF och gymnasiearbetet är faktiskt ganska nytt för oss men det har varit väldigt lyckat, säger Karin. Varje år är det nya företag och produkter, och i år har vi 21 stycken teknikföretag som deltar på den stora mässan. Det är alltid lika kul att följa deras resa. Erik Dahlbergsgymnasiet utbildar även gymnasieingenjörer med profilen informationsteknik mjukvarudesign. Eleverna har även APL, vilket innebär samarbete med olika företag.  

Även andra program på skolan samverkar med näringslivet. Eleverna på ekonomiprogrammet har fadderföretag där de spenderar en dag i veckan under andra och tredje året, samhällsvetenskapsprogrammet besöker flera lokala samhällsfunktioner och på VVS- och fastighetsprogrammet och Vård och omsorgsprogrammet är APL en stor del av utbildningen. 

— Gymnasieskolan är till för att förbereda eleverna för livet, där de förr eller senare kommer komma i kontakt med näringslivet, säger Karin. Därför är det jätteviktigt att vi lär dem hur det ser ut och fungerar.