Projektstyrda lektioner ger eleverna träning för framtida yrkesliv

Skrivet av: Johanna Österling

Ida Lundstedt har arbetat med entreprenörskap genom projektstyrda lektioner i fyra av hennes fem år som handelslärare på Plusgymnasiet i Örebro. Detta har bidragit till att eleverna på olika sätt har fått chansen att arbeta nära näringslivet, vilket ger dem slagkraftiga fördelar för framtida yrkesliv. De senaste projekten har bland annat innefattat att eleverna har arbetat med hållbart entreprenörskap genom att arrangera en loppis. Via det här projektet fick de chansen att gå igenom projektetsgrunder, sköta ekonomin och i kombination med detta få ett tillskott till klasskassan. De har även genomfört ett projekt i Åsa, Halland, tillsammans med föreningen Kumla Barnens Dag. Eleverna fick arbeta marknadsbundet och ta fram en marknadsplan, som föreningen idag använder.

- Ju mer verklighet och ju mer upplevelser eleverna får i kombination med undervisningen, desto högre inlärning ser jag hos eleverna, säger Ida Lundstedt.

Arbetssättet ger eleverna möjlighet att förstå helheten i företagsprocessen, olika delar bakas samman och skapar någon större som går att ta på. Dessutom får skolan engagerade elever, som är med och skapar värde för samhället, på ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt plan, vilket väver ihop viktiga grundstenar för företagens roll i samhället.

På eduna.se finns material som riktar sig till såväl elever, skola som företag om just prao, praktik och apl. Se nedan för att läsa mer och beställa.