Ett simulerat företagande!

 

 

Helena Genemo har sannerligen en lång kännedom om Glasskiosken. Redan för 20 år stötte hon på materialet för första gången.  

- När jag gick i skolan och vi fick arbeta med Glasskiosken i en företagsekonomikurs. Jag minns att jag tyckte att det var så roligt, berättar hon.

Idag är hon kärnämneslärare i bland annat samhällskunskap och entreprenörskap på Dahlstiernska gymnasiets VVS- och Fastighetsprogram i Melleruds kommun. De positiva erfarenheterna sedan sin egen skoltid, gjorde att hon gick igenom Svenskt Näringslivs skolmaterial på nytt när hon började undervisa i entreprenörskap för fyra år sedan. Till hennes glädje kunde Glasskiosken beställas hem till klassen. Nu i ett uppdaterat material. 

Syftet med spelet är att på ett kreativt sätt ge eleven en inblick i företagares villkor och få grundläggande kunskaper i hur företagande fungerar. Detta uppnås genom att eleven simulerat äger en glasskiosk och sköter försäljningen under en sommar. 

- Många av mina elever är inte så studiemotiverade. Men de lever sig in i Glasskiosken, och växer när de får reflektera
kring företagande och vad det innebär, säger hon och tillägger:

- Samtidigt är materialet inte för barnsligt eller för svårt, det ligger helt rätt.

Många av hennes elever blir väldigt taggade och tävlingsinriktade på ett positivt sätt av materialet. Det märker elever i ettan och tvåan av, som ser fram emot Glasskiosken i trean. Ibland kommer det till om med in elever från andra program, som vill vara med, berättar hon.

Många yrkeselever är intresserade av att starta eget företag efter sin lärlingstid. Och då kan Glasskiosken ge en klarare bild av vad det innebär, kanske på ett oväntat sätt.

- De får till exempel förståelse för vad det innebär att anställa – de inser att det kostar. De växer med insikten att det inte bara är att anställa någon, säger Helena Genemo.

Hon har skapat ett eget sätt att arbeta med Glasskiosken, som passar i hennes klass med endast tio elever.

- Jag har skannat in hela boken och fört över den till PowerPoint. Varje vecka arbetar vi tillsammans och använder frågorna som finns med som fördjupning. Vi brukar också se på filmen ”Klas förklarar”, som jag plockar ur Svenskt Näringslivs övriga material. ”Lär känna ett yrke”, är ett annat material som hon letar guldkorn i.