Diskussioner kring entreprenörskap!

 

 

Helen Rosberg och hennes lärarkollegor på Tryde Friskola i Tomelilla använder allt vad de kan av Svenskt Näringslivs skolmaterial för mellanstadiet. Det har landat i ”Varg”, ”Skuggan och det mystiska dokumentet” samt ”En film om prao”.

- Jag är tacksam för att få sådana gedigna och bra material gratis, säger Helen Rosberg entusiastiskt och intygar att hennes kollegor har samma uppfattning.

Det började för ett par år sedan när reklam från Eduna kom till skolan och hamnade i hennes inkorg. Att materialet var gratis utgjorde onekligen en lockelse.

- Som lärare är man van vid att hålla i pengarna så jag började bläddra och fastnade då för material som verkade passa för våra elever.

Efter en diskussion i arbetslaget togs beslut om att göra en beställning. Det blev ”Varg” följt av
”Skuggan och det mystiska dokumentet” samt ”En film om prao”. 

”Varg” handlar om fem företagsamma barn som startar en tidning i brist på sommarjobb. Läsaren får bekanta sig med entreprenörskap och företagande. ”Skuggan och det mystiska dokumentet” är ett modernt, internationellt och spännande mysterium. I filmen om prao får eleverna träffa Gina och Calle tiden före, under och efter deras prao.

”Varg” använder Helen Rosberg i fyran, då alla elever läser boken i par.

- Lärarhandledningen och elevmaterialet är fantastisk när vi sedan har en diskussion kring det här med entreprenörskap.

Vi diskuterar vad barnen vill göra i framtiden och hur de kan uppnå det.

Helen Rosberg tycker att alla tre materialen från Svenskt Näringsliv är lika bra, men på olika sätt.

- Vi jobbar direkt utifrån elevmaterialet som gör att de har mycket med sig i diskussionerna. Begreppslistan med ordförklaringar som tillhör är väldigt bra. De går vi igenom inför varje ny del eller kapitel i böckerna och det blir en bra grund för samtalen.

- Sedan är det ju också bra att materialen är fina utseendemässig, både när det gäller färg och layout, säger Helen Rosberg.

I normala tider, som inte begränsas av Covid-19, brukar eleverna i sexan ha en enklare prao under en dag per år. Då kommer materialet ”En film om prao” till pass, tycker Helen Rosberg, även om det dröjer innan de ska ut på längre prao. Filmen innehåller tips, både från eleverna i filmen och handledaren på två olika arbetsplatser.

- Vi tittar på filmen och diskuterar olika yrken. Nu när vi inte kan ha en dag ute i företagen får vi hålla oss till att bjuda in släktingar och vänner, som får berätta om sina yrken, säger hon och

fortsätter:

- Det är vår uppgift att hela tiden introducera och vägleda. Att samverka med företagen ligger helt rätt i tiden. Skolan måste jobba mot näringslivet, inte konkurrera.

Vilka råd skulle du ge till en lärare som är nyfiken på att prova något av Svenskt Näringslivs material?

- Det är enkla material att komma in i, men det är förstås bra att börja med att läsa boken själv. Den kan sedan passa bra för högläsning, till exempel knutet till samhällskunskapen och svenskan. Man får räkna med att det tar ett antal veckor att arbeta igenom boken.

Samma sak med elevmaterialet, det gäller att inte ha för bråttom. Lägg tid på begreppslistan och ordförklaringar inför diskussionerna, rekommenderar Helen Rosberg. Men möjligheterna är många, det är bara att välja ut godbitarna som passar bäst.